Szkoła Podstawowa im. 4. Pułku Piechoty Legionów

98-161 Zapolice

Główna 19

Tel: (43) 823 19 79

Adres

98-161 Zapolice


Główna 19


Tel: (43) 823 19 79


Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1645741
  • Do końca roku: 249 dni
  • Do wakacji: 56 dni

Kalendarium

Piątek, 2024-04-26

Imieniny: Marii, Marzeny

Konkurs kulinarny

16 grudnia 2016r. dwie uczennice Gimnazjum w Zapolicach: Anita Cichowicz i Aleksandra Domagała, pod opieką p. Wiolety Skorek, wzięły udział w VI finale Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „ Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”. 

Do VI edycji Konkursu nadesłano 104 prace z 16 powiatów województwa łódzkiego. Komisja Konkursowa wyłoniła 14 zespołów 2 osobowych, które rywalizowały przygotowując smaczne dania wegetariańskie. Wprawdzie nie zajęliśmy miejsca na podium, ale było to dla nas wszystkich nowe doświadczenie. W przyszłym roku pokażemy na co nas stać!!!!

 

Wioleta Skorek

PRZEPIS  NA TAJSKIE CURRY Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I SZPINAKIEM

Składniki na 1 porcję:

Pół szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej z puszki)

150g dyni (zważonej przed obraniem)

Pół małej cebuli

1 łyżeczkę tajskiej czerwonej pasty curry

1 łyżeczka słodkiej papryki                                                                                          

1 łyżeczka kurkumy

1/3 puszki mleka kokosowego                                                        

¼ szklanki bulionu warzywnego

Garść szpinaku

Kawałeczek ostrej czerwonej papryczki

Do podania : kolendra, pół saszetki ugotowanego ryżu, ½ limonki.

 

Sposób przygotowania :

1.Namoczoną wcześniej ciecierzyce ugotować w wodzie z odrobiną soli.

2.Dynię obrać i pokroić w kosteczkę.

3.Cebulę pokroić w piórka.

4.Na patelni na 4 łyżkach mleka kokosowego podsmażyć pastę curry, dodać dynię, cebulę, doprawić szczyptą soli, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty.

5.Dodać paprykę w proszku, kurkumę , ugotowaną ciecierzycę oraz kilka łyżek zalewy, w której gotowała się ciecierzyca oraz 4 łyżki mleka kokosowego. Dusić około 2 minuty.

6.Wlać resztę mleka kokosowego i gotować przez  około 15 minut dolewając stopniowo bulionu. Co chwilę mieszać.

7.Dodać szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.

8.Posypać posiekaną papryczką chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.

 

                                                                       SMACZNEGO!!!

 

WARTOŚC ODŻYWCZA PORCJI:

BIAŁKO- 11,5g

TŁUSZCZE-32,5g

WĘGLOWODANY-48,5g

BŁONNIK-9,6g

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA PORCJI:

  550 KCAL

 

Przygotowałyśmy tajskie curry z ciecierzycą, dynią oraz szpinakiem, ponieważ danie jest smaczne, zdrowe i aromatyczne. Zawarta w potrawie ciecierzyca obniża cholesterol, ciśnienie krwi, pomaga w regulowaniu trawienia oraz zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Natomiast zawarty w dyni beta-karoten zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych oraz utracie wzroku u osób starszych. Obniża poziom cholesterolu co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału i udaru mózgu.

Danie przygotowały uczennice klasy 1a Gimnazjum w Zapolicach

Aleksandra Domagała i Anita Cichowicz pod opieką p. Wiolety Skorek.