Szkoła Podstawowa im. 4. Pułku Piechoty Legionów

98-161 Zapolice

Główna 19

Tel: (43) 823 19 79

Adres

98-161 Zapolice


Główna 19


Tel: (43) 823 19 79


Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1645230
  • Do końca roku: 250 dni
  • Do wakacji: 57 dni

Kalendarium

Czwartek, 2024-04-25

Imieniny: Jarosława, Marka

O zachowaniu się przy stole

         Kolejne spotkanie czytelnicze dla uczniów klas 1-3 szkoły podstawowej odbyło się 14 grudnia 2016 r. tradycyjnie w świetlicy szkolnej.

       Tym razem w rolach głównych wystąpili: pani Wioleta Skorek – nauczyciel religii i plastyki oraz książka Astrid Lindgren „ Emil ze Smalandii”. Trzeba przyznać, że zestawienie osobowości: czytającej książkę - pani Skorek i bohatera niezwykłych przygód – Emila wywołało bardzo  żywiołowe reakcje pełne: śmiechów, niedowierzań i co najważniejsze – ciekawość, co będzie dalej. Wartka akcja i aktorski talent zaproszonego gościa sprawiły, że dzieci z zainteresowaniem wysłuchały przeczytanego rozdziału. Z przyjemnością wysłuchaliśmy prawidłowych odpowiedzi uczniów do pytań z przeczytanego tekstu. Co takiego robił Emil? M.in. niewłaściwie zachowywał się przy stole siorbiąc rosół, którego jedzenie zakończył wkładając głowę do wazy z zupą, aby dokończyć resztę pozostałą na dnie naczynia. Przeczytany fragment książki posłużył nam do omówienia zasad prawidłowego zachowania się przy stole, jednocześnie zastrzegłyśmy, aby nie naśladować przy jedzeniu Emila – w szczególności podczas przygody z wazą.

         Dzieci obejrzały film, z którego dowiedziały się: jak prawidłowo ułożyć sztućce i talerze, co zrobić z serwetką, jak kulturalnie jeść i czego nie wolno robić przy stole. Po części teoretycznej, przystąpiliśmy do wdrożenia wiedzy w praktykę. Wtedy nasza dekoracja sprawiła, że znaleźliśmy się w restauracji „Pod Zieloną Pietruszką”, w której można zjeść: pieczone kaczki, złociste wątróbki, przepiórki w płatkach róży i sumy w szuwarach ze szpinaku. W roli tych wszystkich pyszności występowała dobrze wszystkim znana, poczciwa parówka. Zadaniem uczniów było: wybranie z karty dania, prawidłowe ułożenie sztućców do podanej przez kelnerkę potrawy i kulturalne jedzenie przy stole. Wszyscy ochotnicy bardzo dobrze się spisali! Mamy nadzieję, że nabyta wiedza o zachowaniu się przy stole wkrótce zaowocuje w praktyce.

 

         Agnieszka Salamon